Krachtige expositie van popfotograaf Govert de Roos in DoubleTree by Hilton in Sittard

De kwetsbaarheid van het leven en de keerzijde van de roem

Soms kan een heel klein beetje geluk van invloed zijn op je verdere leven. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse fotograaf Govert de Roos. In 1969 weet hij als 15-jarig lefgozertje – met behulp van een vervalste toegangspas – het luxueuze vertrek in het Hilton Hotel te bereiken waar Beatle John Lennon en zijn Yoko Ono op dat moment een manifestatie voor de wereldvrede houden: Make love, not war. De onmiskenbare boodschap die wereldwijd de aandacht trekt, wordt als een van de eersten vastgelegd door De Roos. Het resultaat van zijn actie levert misschien wel de meest iconische foto uit de popgeschiedenis op; John en Yoko, gemoedelijk liggend in een groot bed in suite 702. Voor hen ligt een gitaar en een grote bloemenkrans. Achter Lennon is een grote, bedekte fruitmand te ontwaren; op de achtergrond bruist het chique Amsterdam-Zuid.

Beginnersgeluk

Govert de Roos, die zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkelde tot een fotograaf die in veel gevallen een persoonlijke band had met de mensen die hij op de gevoelige plaat vastlegde, exposeert de komende maanden hoogtepunten van zijn werk in DoubleTree by Hilton in Sittard. Door de foto die hij in 1969 als 15-jarige wist te maken, is het succes hem zo’n beetje komen aanwaaien. “Wat veel mensen niet weten, is dat er destijds bij mij heel veel beginnersgeluk bij kwam kijken”, vertelde De Roos bescheiden tegen een journalist tijdens de opening van de expositie. “Aanvankelijk was het de bedoeling dat de actie werd gehouden in het Amstel Hotel. Maar daar wilden ze de twee niet hebben. Vandaar dat er werd uitgeweken naar het Amsterdamse Hilton Hotel.”

Toen hij eenmaal oog in oog stond met de twee beroemdheden, wist de jonge fotograaf zijn zenuwen slechts met de grootste moeite onder controle te houden. “Ik stond helemaal te trillen. Lennon was mijn held. Ik durfde hem ook niet te vragen om te poseren. Ik vulde mijn rolletje en stond binnen vijf minuten weer buiten.”

Van mensen houden

Ondanks zijn bescheidenheid heeft het onbezonnen avontuur van De Roos hem allerminst windeieren gelegd. De afgelopen vijftig jaar heeft hij honderden grote popsterren vereeuwigd op een manier die ‘anders is dan anders’. De onderwerpen op zijn foto’s ogen ontspannen en zijn zichzelf. Om dit te bereiken, is meer nodig dan geluk en een beetje geduld. “Mensen – sterren niet uitgezonderd – zijn vaak onzeker. Je moet in alles uitstralen dat je het beste wilt en dat je van mensen houdt. Als je niet van mensen houdt, kun je ook geen mooie portretten maken,” aldus De Roos.

De sterren moeten je ook kunnen vertrouwen. Als hij en zijn vriend en collega Nick Boskamp, oud-hoofdredacteur van de Hitkrant en Playboy, terugkeerden van een reportagereis, wilde iedereen het verhaal achter de foto weten. Je bent natuurlijk journalist, maar het verhaal achter de foto houd je voor jezelf.”

Lang en gelukkig

Als de foto-expositie bij DoubleTree by Hilton in Sittard één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat het leven kwetsbaar is en dat roem geen garantie is voor een lang en gelukkig leven. Veel grote sterren die door De Roos zijn vereeuwigd, zijn niet meer in leven. Zoals popdiva Tina Turner, die uitgerekend een dag voor de opening van de fototentoonstelling overleed. Voor haar is in het hotel een klein altaartje ingericht, met daarop een portretfoto die Govert de Roos van haar heeft gemaakt. Wandelend door de gangen van het DoubleTree by Hilton in Sittard – het voormalige Bisschoppelijk College – zien we onder anderen een piepjonge Michael Jackson te midden van zijn broertjes, naast Ramses Shaffy, Blondie en André Hazes. In de hoteleetzaal bar is onder anderen David Bowie te zien, in allerlei poses. Stuk voor stuk zijn het kunstwerken die goed passen in uiteenlopende interieurs, wat goed uitkomt, want alle 95 tentoongestelde foto’s – in kleine oplage vervaardigd – zijn te koop.

Ter gelegenheid van de expositie is een handzaam gidsje uitgegeven, waarin in enkele treffende zinnen het verhaal achter elke foto wordt verteld. De expositie van De Roos is te zien tot en met 26 augustus.

Share